Κέντρο Eκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Λιθακιάς Ζακύνθου

Κτήριο Μεσσαλά, 29092 Λιθακιά, Ζάκυνθος | Τηλ: 26950 53417 | Email: kpezakyn@gmail.com

Κέντρο Eκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Λιθακιάς Ζακύνθου

Περιγραφή μονοήμερων Προγραμμάτων του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου
για το σχ. έτος 2022-23

  • Το κάθε τμήμα μπορεί να υλοποιήσει 1 ΜΟΝΟ πρόγραμμα. Εξαίρεση αποτελούν το “21. Ελια – Λάδι – ο Ελαιώνας σαν οικοσύστημα σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ζακύνθου” και το “22. Σεισμός, μη σε πιάνει πανικός-έκθεση στην ιστορική βιβλιοθήκη Ζακύνθου (Πιλοτικό)”, που μπορείτε να τα δηλώσετε επιπλέον.
  • Η παρουσία ή/και συμμετοχή του διδάσκοντα/συνοδού εκπαιδευτικού είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος
  • Τα έξοδα μετακίνησης των μαθητικών περιβαλλοντικών ομάδων, που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΚΠΕ, επιβαρύνονται οι σχολικές μονάδες.
  • Οι αιτήσεις σας μπορούν να υποβληθούν έως την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022, εκτός από το πρόγραμμα 22. “Σεισμός. Μη σε πιάνει πανικός” (δες την περιγραφή του προγράμματος).

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στιςμαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου και υλοποιείται στο σχολείο.

Οι θεματικές του αφορούν: τις σχέσεις των θαλασσίων ειδών, τις προσαρμογές και τις στρατηγικές επιβίωσης και εξέλιξης που αναπτύσσουν τα είδη, τις τροφικές αλυσίδες και τη σημασία τους, την ανάδειξη της σημασίας της βιοποικιλότητας, τη μελέτη βιότοπου των απειλούμενων ειδών κ.α.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους μαθητές/τριες του Νηπιαγωγείου και υλοποιείται στο σχολείο.

Μέσα από παιχνίδια, τραγούδια και πολυμεσικό υλικό οι μικροί μαθητές/τριες μαθαίνουν για την Ανακύκλωση και για τη σπουδαιότητα της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Α ́ Δημοτικού και υλοποιείται στο σχολείο.

Μέσα από παιχνίδια, τραγούδια και πολυμεσικό υλικό οι μικροί μαθητές/τριες μαθαίνουν για την χελώνα caretta – caretta και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Β ́ Δημοτικού και υλοποιείται στο σχολείο.

Μέσα από παιχνίδια, τραγούδια και πολυμεσικό υλικό οι μικροί μαθητές/τριες μαθαίνουν για την φώκια monachus – monachus και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Γ ́ και Δ ́ Δημοτικού και υλοποιείται στο σχολείο.

Δομείται σε 3 θεματικές ενότητες, την ενότητα της Μείωσης, την ενότητα της Επαναχρησιμοποίησης και την ενότητα της Ανακύκλωσης, οι οποίες προσεγγίζονται με παρουσιάσεις, βίντεο, παιχνίδια και εργαστήρια κατασκευών.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες του Δημοτικού (Ε-ΣΤ), της Α Γυμνασίου, της Γ Γυμνασίου και της ΑΛυκείου και υλοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ Λιθακιάς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσεγγίζονται με παρουσιάσεις, βίντεο, παιχνίδια και εργαστήρια:

  • Το θαλάσσιο περιβάλλον: Οι λειτουργίες που αναπτύσσονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται σε αυτά λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων
  • Τα απειλούμενα είδη και η μείωση της βιοποικιλότητας: γνωριμία με τα απειλούμενα είδη, με έμφαση στη χελώνα caretta-caretta, στη μεσογειακή φώκια monachus-monachus και στα θαλασσοπούλια

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: η σημασία της ύπαρξης της προστατευόμενης περιοχής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες του Δημοτικού (Ε-ΣΤ),  της Γ Γυμνασίου, της Α Λυκείου και της Γ Λυκείου και υλοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ Λιθακιάς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προσεγγίζονται με παρουσιάσεις, βίντεο, παιχνίδια και εργαστήρια:

  • Η ιστορική αναδρομή των μεγάλων σεισμών στον κόσμο και στη Ζάκυνθο.
    • Η γεωλογική προσέγγιση του φαινομένου και ανάλυση των σεισμοτεκτονικών  διαδικασιών στον Ελλαδικό χώρο
    • Οι επιπτώσεις των σεισμών στο φυσικό περιβάλλον, στο ανθρωπογενές περιβάλλον και στον άνθρωπο.
    • Τα μέτρα προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεισμό

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, της Β’ Γυμνασίου και της Β’ και Γ’ Λυκείου και υλοποιείται στην πόλη της Ζακύνθου.

Το πρόγραμμα αποτελεί διαθεματική μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης της Ζακύνθου και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους προηγούμενους αιώνες και σήμερα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Προσφέρεται τον μήνα Μάρτιο στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, στους/στις μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στην πόλη της Ζακύνθου. Περιπατητική διαδρομή από την Υπεραγία του Πικρίδη μέχρι το Μεταβυζαντικό Μουσείο, συνδυσμένη με εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχεδιασμένες έτσι ώστε να γνωρίσουν οι μακθητέ/τριες στοιχεία για την προσφορά της Ζακύνθου στην Επανάσταση του 1821, την ζωή του Κολοκοτρώνη στο νησί μας, τον  δικαστή και βιογράφο του  Γεώργιο Τερτσέτη και τους ζακυνθινούς αγωνιστές της Επανάστασης.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στο αναγνωστήριο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου (Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα).

Με βιωματικές διαδραστικές δραστηριότητες οι μαθητές/τριες εξερευνούν τους εικαστικούς και λογοτεχνικούς θησαυρούς της Βιβλιοθήκης της Ζακύνθου.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού και του Γυμνασίου (Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα). Υλοποιείται στο σπίτι του Φώσκολου και στοχεύει στη γνωριμία των μαθητών/τριών με το Ζακυνθινό ποιητή της Ιταλίας μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και θεατρικά παιχνίδια.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ Δημοτικού, της Α’ Γυμνασίου της Α’ Λυκείου και της Γ’ Λυκείου και υλοποιείται στην πόλη της Ζακύνθου.

Το πρόγραμμα αποτελεί διαθεματική μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης της Ζακύνθου και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους προηγούμενους αιώνες και σήμερα.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Στ ́ Δημοτικού, της Α’ και Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου και υλοποιείται στην πόλη της Ζακύνθου με αφετηρία τη Μπόχαλη.

 Το πρόγραμμα αποτελεί διαθεματική μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης της Ζακύνθου και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους προηγούμενους αιώνες και σήμερα.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, της Β’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου και υλοποιείται στο Κάστρο της Ζακύνθου.

Το πρόγραμμα εξοικειώνει τις περιβαλλοντικές ομάδες με το χώρο του κάστρου ως τόπο περιβαλλοντικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι αλληλεπιδράσεις του χώρου και του αστικού περιβάλλοντος αναλύονται σε συνάρτηση με την στρατηγική σημασία της οικιστικής ανάπτυξης στο παρελθόν.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στο κοιμητήριο της πόλης της Ζακύνθου.

Το πρόγραμμα αποτελεί διαθεματική μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης της Ζακύνθου και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους προηγούμενες αιώνες και σήμερα.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, της Β’ Γυμνασίου και της Β’ Λυκείου. Υλοποιείται στον οικισμό του Μαχαιράδου.

Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων επιδιώκεται η παρατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών με αυτό.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε’ Δημοτικού, της Α’ και Γ’ Γυμνασίου και της Β’ Λυκείου. Υλοποιείται στον οικισμό της Λιθακιάς. Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων επιδιώκεται η παρατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών με αυτό.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στον οικισμό του χωριού Αργάσι (Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα)..

Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων επιδιώκεται η παρατήρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών με αυτό.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτείται το λεωφορείο να ακολουθήσει την ροή του προγράμματος για να μεταφέρει τους/τις μαθητές/τριες από το ένα σημείο ενδιαφέροντος στο άλλο, εξαιτίας της απόστασης μεταξύ των σημείων αυτών.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρεται στους/στις μαθητές/τριες της Ε ́ και Στ ́ Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου και υλοποιείται στον κόλπο του Λαγανά.

Μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων επιδιώκεται η παρατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και ανθρωπογενούς και η αλληλεπίδραση των μαθητών/τριών με αυτό και κυρίως προσεγγίζονται:

  • Το θαλάσσιο περιβάλλον: Οι λειτουργίες που αναπτύσσονται στα θαλάσσια οικοσυστήματα και οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται σε αυτά λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων
  • Τα απειλούμενα είδη και η μείωση βιοποικιλότητας: γνωριμία με τα απειλούμενα είδη, με έμφαση στη χελώνα caretta-caretta, στη μεσογειακή φώκια monachus-monachus και στα θαλασσοπούλια
  • Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: η σημασία της ύπαρξης της προστατευόμενης περιοχής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και στοχεύει να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες με το χώρο του μουσείου. Λόγου χάρη οι μαθητές ψάχνουν αναπαραστάσεις ζώων και πουλιών στην συλλογή εικόνων της αίθουσας Κολυβά.

Στο πρόγραμμα «Ελιά – Λάδι – ο Ελαιώνας σαν Οικοσύστημα» οι μαθητές των περιβαλλοντικών ομάδων γνωρίζουν την ελιά τόσο ως δέντρο που μας δίνει τα ευεργετικά προϊόντα του όσο και ως οικοσύστημα μελετώντας την ευρύτερη περιοχή στην οποία ζει κι αναπτύσσεται η ελιά. Εξετάζουν εργαστηριακά το χώμα και το νερό που χρειάζεται μια ελιά για να ζήσει ώστε να καταλάβουν την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Επισκέπτονται σύγχρονα και παραδοσιακά ελαιοτριβεία στην ευρύτερη περιοχή της Λιθακιάς για να παρακολουθήσουν την διαδικασία της επεξεργασίας των ελιών για την παραγωγή του ελαιολάδου, και φυσικά δεν παραλείπουν να αποτυπώσουν την αγάπη τους για την ελιά αλλά και την ανησυχία τους για το μέλλον της στο χαρτί.

Το πρόγραμμα προσφέτεται από το μήνα Φεβρουάριο έως και τον Μάιο.

Το ΚΕΠΕΑ Λιθακιάς Ζακύνθου, σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, πραγματοποιεί ενημερωτικές συναντήσεις στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Ο σεισμός σαν φαινόμενο & μέτρα προστασίας» και του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Το σεισμικό τόξο … που μας ενώνει» με τίτλο:

“Σεισμός. Μη σε πιάνει πανικός”.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών (Δ, Ε και Στ), Γυμνασίων και Λυκείων της Ζακύνθου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους οι μαθητές και οι μαθήτριες θα συμμετέχουν σε εργαστήρια με θέμα το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, θα ενημερωθούν για τα μέτρα προστασίας απέναντι στο φυσικό φαινόμενο του σεισμού, θα περιηγηθούν στην έκθεση φωτογραφικού υλικού πού βρίσκεται στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου και θα δουν από κοντά σκηνή εκτάκτου ανάγκης.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι περίπου δυόμισι ώρες. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις αρχές Οκτώβρη και για όλο το μήνα, στο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ζακύνθου.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές  έως 29/09/2022.